Hogyan rögzítsük a falikárpitunkat? Tippek és igényes megoldások a The Ancient Home-tól

by Juan Gamero

1. Akasszuk fel egy rejtett rúdra

rejtett rudas rögzítés
 
Ha csak a kárpitot szeretnénk látni, elrejtve a rögzítési módot, használjunk egy rejtett fapálcát. A faliszőnyegeink rúdzsebbel rendelkeznek a könnyű felakasztás érdekében, melybe a rejtett pálcát becsúsztatva és azt a kívánt falfelületre szögelve már rögzíthetőek is.

 

2. Rögzítsük függönyrúdon

függönyrudas rögzítés
 
Egyszerűen felszerelhetünk egy függönyrudat is a falra, melyre felhúzzuk a faliszőnyeget, csakúgy mint a rejtett rúd esetében. Próbáljunk olyan függönyrudat találni, amely vizuálisan kiegészíti a kárpitot: klasszikus belső terekhez antik stílusú rudat, modern szobákhoz pedig egyszerűbb dizájnt válasszunk.

 

3. Akasszuk fel rúddal és lánccal

 
A faliszőnyeg felakasztásának egy másik módja a fából készült rúd és láncok használata. A faliszőnyeget csak fel kell csúsztatnunk a rúdra, mintha az egy függönyrúd lenne, ezután a láncokat a rúdra erősíteni, és a kívánt falfelületen szögre akasztani. Fontos, hogy a láncot erős szögre akasszuk, amely képes megtartani a faliszőnyeg súlyát.

 

4. Rögzítsük csipeszekkel

 
A faliszőnyeget néhány csipesz és szög segítségével is felakaszthatjuk. Először a szögeket kell a falra rögzítenünk, melyekre utána egyszerűen felakaszthatjuk a kárpitot tartó csipeszeket. Érdemes számolni vele, hogy több csipeszre is szükségünk lehet a faliszőnyeg súlyának eloszlatásához.

 

5. Keretezzük be a faliszőnyeget

keretes rögzítés
 
A festményekhez hasonlóan a faliszőnyegünket is bekeretezhetjük, így megóvva azt a portól, és a keret dizájnja által még jobban kihangsúlyozva szépségét. A falikárpitok méretei eltérhetnek a hagyományos festménykeretek méreteitől, így gondosan kell kiválasztanunk a megfelelőt, de egyéni méretezésűt is készíttethetünk hozzá. Ebben az esetben a keret teszi egésszé a kárpitot, ezért olyan dizájnt kell választanunk, amely nem bontja meg otthonunk stílusának összhangját. Felakasztáskor fontos figyelembe vennünk a keret és a faliszőnyeg együttes súlyát és ennek megfelelően rögzítenünk őket.


Fedezze fel falikárpit kollekciónkat további inspirációért!


Megosztás


Fedezz fel többet


Népszerű bejegyzések